Are sau nu România nevoie de energie din surse regenerabile? Este ciudat că autoritățile au ajuns să-și pună această întrebare în condițiile în care în întreaga lume se promovează energia verde. La sfârşitul anului trecut, în cadrul COP21, 186 de ţări au ajuns la un acord istoric – să lupte împotriva emisiilor de CO2 şi să îşi concentreze eforturile pentru a susţine energia produsă din surse regenerabile. În schimb, România promovează o politică prin care statul doreşte falimentarea producătorilor de energie din surse regenerabile care azi asigură cca 20% din consumul de energie electrică la nivel naţional, după cum reclamă asociațiile de profil. Investitorii din domeniul energiei regenerabile critică decizia Guvernului de a păstra la un nivel scăzut, pentru al treilea an consecutiv, cota obligatorie de energie din surse regenerabile, susţinând că măsura, bazată pe calcule neactualizate, va falimenta firmele şi „va arunca în haos” industria.
Într-un demers comun, asociațiile de profil au cerut insistent Guvernului Cioloș măsuri urgente pentru a se evita insolvențe și falimente în masă, în 2016, în sectorul regenerabilelor.
Autoritățile nu par să se grăbească să ia decizii, se tot lucrează la zeci de scenarii… în care se ia în calcul păstrarea energiei din surse regenerabile, limitarea producției, chiar și anularea acesteia!
Oricât de multe scenarii ar face reglementatorul, un lucru este cât se poate de clar și reiese din calculele specialiștilor: limitarea/anularea producţiei din E-SRE conduce la creșteri de costuri de producere a energiei electrice. Cu alte cuvinte, energia va fi mai scumpă fără regenerabile!
Potrivit unor surse guvernamentale, Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei – ANRE a analizat, la cerere, mai multe scenarii ale consumului anual de energie şi ale producţiei de energie electrică din surse regenerabile, pe perioada 2016-2020. Într-un prim scenariu cu producție hidro -normal, producţie E- SRE – 10 TWh anual (cât se înregistrează în prezent) şi consum constant, costul mediu anual este de 147,28 lei/MWh în 2016 și scade până la 142,36 lei/MWH în 2020. În alt scenariu în care se reduce producția E-SRE la jumătate ( 5 TWh), costul mediu anual crește la 169,99 lei/MWh în 2016, respectiv la 168,35 lei/MWh în 2020. S-a calculat și fără producţie E- SRE, caz în care costul mediu anual s-a majorat la 198,70 lei/MWh în 2016, respectiv 191,50 lei/MWh în 2020.
În situația în care consumul crește și România nu are producție de energie din surse regenerabile, costul mediu anual aferent producției de energie electrică se majorează considerabil până în 2020, ajungându-se la valori de peste 240 lei/MWh, potrivit calculelor realizate de specialiștii ANRE.
Iată că, dincolo de măsurile radicale luate în considerare – de limitare, respectiv eliminare a producției de energie din surse regenerabile, exercițiul cu scenariile poate fi util autorităților în luarea deciziilor privind viitorul verde în România.